Druhy točení piva
Hladinka, šnyt nebo je libo mlíko? Jak si pivo skutečně vychutnat.
Pivo lze čepovat různými způsoby a jeho chuť se odvíjí i od toho, jestli ho výčepní správně načepuje.
Hladinka
Hladinka je velmi rozšířený styl. Co se týče zručnosti je nejjednodušší a k pivu nejšetrnější. Jde o rychlý způsob čepování, kdy je pivo načepováno na jeden zátah. Zachová si tak jedinečný říz a čerstvost. Pěna musí být hustá a krémová a na pivu by měla vydržet i několik minut.
Šnyt
Sklenice obsahuje více než ¼ piva, nad ním je hustá krémová pěna, která nedosahuje k okraji sklenice, někdy je též nazýváno jako malé pivo ve velkém půllitru. Tento styl je ideální k degustaci.
Mlíko
Sklenice plná krémové pěny, která umožňuje vychutnat si plnou chuť piva v jeho unikátní formě. Při tomto způsobu čepování má pivo menší říz, protože není tolik nasyceno oxidem uhličitým.
Čochtan
Neboli pivo bez pěny - téměř bez pěny. Čochtan je ideální na zahnání žízně. Jen jej musíte vypít co nejrychleji, protože pivo bez pěny velmi rychle zvětrává.
Nadvakrát
Nejprve se načepuje vysoká pěna, výčepní se ale cca ve 3/4 sklenice zastaví a nechá pivo chvilku odpočinout, na druhý zátah pivo dočepuje. Pivo by se mělo čepovat opravdu nadvakrát, nikoliv na několikrát. Pivo tím ztrácí na své plné chuti, teplotě, sytosti a kvalitě pěny...